Kaza Tespit Tutanağı Nedir ? Nasıl Doldurulmalıdır ?

KAZA TESPİT TUTANAĞI

Maddi hasarlı trafik kazalarında tutulan Anlaşmalı tutanaklar , iki tarafın anlaşması durumunda tutulmaktadır. Anlaşmalı tutanağın geçersiz olduğu durumları da bu yazının sonunda yazacağım.

Yukarıda örnekte bir kaza tespit tutanağı örneği bulunmaktadır. Tutanakta kaza tarihi saati adresi ile başlayan bölümden başlayarak Araçlarla ilgili bilgiler doldurulacaktır. Elinizdeki kaza tespit örneğinin sol tarafında yukarıdaki örneğin aynısı zaten bulunmaktadır. Tutanakta bulunan bilgiler doldurulduktan hemen sonraki araç şekillerinde araçların nerden hasar aldıkları işaretlendikten sonra çizim alanında kazanın bulunduğu yolun durumu da detaylı çizilerek kaza anının çizimi yapılmalıdır.

En son en aşağıda bulunan sürücü görüşleri alanına ise her sürücü kazanın kendine göre gelişme şekli yazılarak imzaların atılması gerekiyor. Tutanağın tamamlandığı zaman hemen altına geçen kopya nüsha çıkartılmalı ve bir nüsha bir sürücüye diğer nüsha ise diğer sürücüye verilmelidir.

Tüm bunların yanı sıra tüm taraflar karşı tarafın Trafik sigorta , ehliyet (arkalı önlü) ve ruhsatlarının da örneklerini almalıdır.

DİKKAT !!
Kaza tespit Tutanakları ; 
Ehliyeti olmayan veya yetersiz ehliyeti bulunan
Sürücüde yaş küçüklüğü olması durumu
Sürücü de Alkol veya akıl sağlığı sorunu olması
Kazaya karışan bir tarafın aracının resmi kurum aracı olması
Kazada yaralı/ölüm durumu olması

durumlarında geçerli olmamaktadır. Bu gibi durumlarda polis yada jandarma çağrılıp bu birimlerce raporun tutulması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir