Trafik sigortasında çile bitmiyor

Trafik sigortalarına yapılan zamlara rağmen şirketlerin hali hazırda trafik sigortası kesmeye yanaşmaması vatandaşları mağdur duruma düşürmektedir.

Trafik sigortası biten vatandaşlar ellerinde ruhsatlarla kapı kapı acente acente dolaşıp uygun fiyatları ararken , şirketlerin ise trafik sigortası kesmeye yanaşmaması vatandaşı mağdur etmektedir. Özellikle il kez araç alanlarda taksit uygulamasının büyük çoğunlukta olmaması ve şirketlerin ekranlara getirmiş olduğu belli başlı bazı hatalarla trafik sigortasına yanaşmamaları vatandaşın ve acentelerin zor duruma düşmelerini sağlamaktadır.

Hazineye rağmen yapılan keyfi uygulamalar ve denetimin yeterince yapılamıyor olması vatandaşları da acenteleri de bunaltma seviyesine gelmiştir. Trafik sigortasını kesen şirketlerin ise fiyatlarının içerisine +ekprimler ekleyerek fiyat vermesi vatandaşları bunlara mecbur etmektedir.

Bu konuda gerekli üstkurulların şirketleri ne zaman uyaracağı ve durumun düzeleceği ise bir muamma olarak kalmaktadır.

Trafik Sigortalarına %25 Zam Yolda

Geçen seneye göre %50 ve üzeri artmış olan trafik sigorta primlerine Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulunun yeni yayınladığı yönetmeliğe göre ,

1 Haziran itibariyle Mayıs ayındaki azami primler %25 oranında artış gösterecek. Söz konusu karar resmi gazetede de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre 1 Haziran da trafik sigorta azami primleri %25 oranında artırılacaktır.

Ayrıca trafik sigortasın %10 olan indirim ve artırma yetkisi de aynı yönetmelikle %20 ye çıkarıldı.

Trafik sigorta fiyatları hasar maliyetleri de göz önünde bulundurularak %50 oranında artırılıp indirilebilecek.

Maddi Hasarlı Kazalarda Kusur Oranını Nasıl Görebilirim ?

Maddi hasarlı trafik kazalarında Tramer in hangi tarafa kusur atadığını görmeniz için size altta bir link bırakacağım. Gireceğiniz link de kusur oranınızı görmeniz için bazı alternatifler sunulmaktadır.

https://online.sbm.org.tr/trm-ktt/public/sorgu.sbm

Bu sayfaya girdikten hemen sonra e devlet ekranı gelecek ve e devletinizle girişinizi yaptıktan sonra ;

Plaka- Sigortalı TC Kimlik Numarası
Plaka-Sigortalı  Vergi Kimlik Numarası
Plaka-Sürücü TC Kimlik Numarası

Bu seçeneklerden elinizde olan verilerden size uygun olanını seçerek açılan ekranda işlemler kısmına tıkladığınızda söz konusu kazaya ilişkin hangi plakalı araca yüzde kaç kusur atandığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Maddi Hasarlı Kazalarda Kusur Oranı Nasıl Belirleniyor ?

Maddi hasarlı kazalarınızda tutmuş olduğunuz Anlaşmalı kaza tespit tutanaklarınızla beraber aracınızı yaptırmak istediğiniz servise götürüyorsunuz. Akabinde kazaya ilişkin hasar ihbarı servis tarafından açılacak ve eksper ataması gerçekleştirilecektir. Kaza tespit tutanağı ve evraklarınız Tramer diye adlandırdığımız bir kurum tarafından incelemeye alınacaktır.

Tramer kaza tespit tutanağındaki ifadelerden , kazanın oluş şekli , kazanın yapıldığı yolun durumu gibi birçok etkeni değerlendirerek söz konusu kazada hangi tarafında kusurlu olduğuna karar verecektir. Tramer vermiş olduğu kararda bir tarafa %100 kusur da atayabilir kusur oranlarını dağıtabilir de.

Kusur oranına göre de aracınızın Trafik sigortasından ne ölçüde yapılıp yapılmayacağı kararı ortaya çıkacaktır.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Kasko Sigortalarında Orjinal ve Opsiyonel Parça Farkları (Ek Aksesuarlar)

Kasko sigortası yaptırırken dikkat edilmesi elzem olan unsurlardan birisi de aracın orjinaline ek olarak konulmuş olan ve opsiyonel parça olarak nitelendirilen aksesuarların kasko sigorta poliçesine işlenmesidir.
Şöyle düşünelim ki ;
Bir araç aldınız ve bu araçta cam tavan sunroof olduğunu varsayalım. Araç fabrika çıkışı cam tavan ve sunroof lu olabilir ancak bu aracın bu aksesuarı aslında araç paketinin hepsinde bulunmuyor olabilir. Yani x marka bir aracın y tipi bir modelinin birinde cam tavan ve sunroof mevcut iken diğerinde olmayabilir. Bu demek oluyor ki araca bu aksesuar müşteri isteğiyle konulmuş olabilir. Yani satın alan müşteri bu aracı alırken ayrıyeten bunların ücretini de içinde ödemiştir.
İşte bu durumlarda biz bu aksesuar ürününe opsiyonel parça diyoruz.
Kasko sigortasını yaptırırken aracınızda bulunan opsiyonel parçaların belirtilerek kasko poliçesine ek olarak girilmesi gerekmektedir. Aksi halde opsiyonel bir parçanın alabileceği bir hasarda şirketin bunun bedelinin girilmediğini söyleyerek size sorun çıkartabilir.
Aracın üstündeki tüm aksesuaların aracın orjinalinde olduğunu varsayarsak bu sefer bu işlemin yapılmasına gerek yoktur.

Genellikle araçlarda aksesuar olarak belirtilen ve olması muhtemel opsiyonel parçaları şu şekilde sıralayabiliriz :
-Cam Tavan ve Sunroof
-Lpg
-Araç içi deri döşeme
-Jant ve lastik
-Sağ sol yan maşbiyerler
-Ön Arka tampon korumalar
-Farlar
-Eğlence paketleri
-Park sensörleri
-Elektrikli bagaj açma
-Boya farkları
-Tente
-Kasa
-Soğutucu motorlar
-Lift ve tertibatları

gibi sıralandırabiliriz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır ?

Otomobiller için 2 yılda bir çekici, kamyon, kamyonet gibi araçlar için yılda 1 kez zorunlu olan araç muayenesi için size aşağıya bir link bırakacağım. Gireceğiniz sayfa Ücretsiz Tüvtürk muayene randevusu alma sayfasıdır. İsteyen herkes ruhsat bilgileriyle burayı doldurarak muayene randevularını alabilirler.

https://reservation.tuvturk.com.tr/web.ui/Index.aspx

Yukarıdaki bağlantıya girdiğiniz zaman karşınıza aşağıdaki sayfa gelecektir.Devamını oku

Alacağım Aracın Geçmişini Nasıl Öğrenebilirim ?

Günümüzde hergün onbinler araç alınıp satılıyor. Her alınan araç öncesinde aracın geçmişinde kaza durumu kilometre durumu yada aracın geçmişte ticari bir geçmişinin olup olmadığını bilmek isteriz. Bu konuda şunu söylemek isterim ki sigorta acenteleri genelde bu konuda müşterilerine yardımcı olmaya çalışmaktadır. Eğer elinizde alacağınız araca ilişkin motor yada şasi numarası mevcut ise sigorta acentenize ulaşarak aracın geçmişteki Trafik ve kasko ürününde kaç hasar aldığını hangi tarihler aralığında olduğunu ve ticari geçmişe sahip olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ancak sigorta acentesinden alacağınız bilgilerde özellikle hasarla ilgili yalnız kaç hasar dosyası olduğu ve hangi yıla ait olduğu olacaktır. Bunların dışında hasar miktarı gibi bilgileri göremeyeceklerdir.

Alacağınız aracın geçmişte ne gibi hasarlar aldığını görebileceğiniz en güzel uygulama 5664 sms uygulamasıdır. Bu uygulamayla ;

Plakayı yazıp 5664 e sms attığınızda aracın plakası değişmiş bile olsa sonuçlar cebinize gelecektir.
Parça yazıp 5664 e sms atarsanız eksper raporu olanlar için kazalarda değişen parçaları görebilirsiniz
Detay boşluk plaka yazıp 5664 e gönderdiğiniz takdirde araçla ilgili daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Ayrıca tüm bilgilere plaka yerine şasi numarasını yazarak da bulabilirsiniz. Yine de siz siz olun alacağınız aracı detaylı eskpertize sokmadan notere gitmeyin.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Ağır Hasarlı Araçlara Kasko Yaptırılabilir mi ?

Ağır hasarlı aracınız var ve kasko yaptırmak istiyorsanız bu araçlara şirketlerin her zaman biraz daha soğuk davrandığını unutmamalısınız. Şu an piyasadaki çoğu sigorta şirketlerinin ağır hasar kaydı olan araçlar için kasko sigorta ürününe onay vermediğini söyleyebilirim.

Ancak ağır hasarlı aracınıza kasko yaptırmak istiyorsanız mümkün olmadığını tam olarak söyleyemeyiz.
Bunun için bir X sigorta şirketinin Pert Araç kasko sigortası adı altında bir kasko ürünü olduğunu belirteyim. Tabi bu kaskoyu yaptırmak için de şirketin bazı şartları bulunuyor.

Misal vermek gerekirse Ağır hasarlı aracınızın İstanbul Anadolu yakasında olduğunu düşünelim ve kasko yaptırmak istiyorsunuz. Şirket ilk önce aracı kasko yapabileceği fiyatı size sunar. Daha sonrasında siz bu miktarı kabul ederseniz size aracınızı kendi belirlediği anadolu yakasındaki  bir yerde ekspertize götürmesi söyler. Aracınız ekspertize girdiğinde ekspertiz sonucuna göre kaskonuza kesilmesi için onay verip verilemeyeceğini belirler. Onay alan eskpertiz sonucuna göre de aracınıza kasko kesilmesine müsaade edecektir.

Bu onay sonrasında şirketin onay verdiği Pert kasko dar kasko yada daha önce anlattığım sadece pert olduğu zamanda ödediği gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu anlattığımı pert olursa ödeyen pert kaskoyla karıştırmamak gerekir. Burda yapılan işlem sonucunda elde edilen ürün Genişletilmiş kaskoyla eşdeğerdir.

Pert Kasko Nedir ?

Kasko sigortasının bir çeşidi olarak müşterilere sunulan pert kasko ürünü , aracınızın almış aldığı hasarda yalnızca pert olması durumunda ödeme yapan kasko ürünüdür.

Pert kasko da yapmış olduğunuz hasar oranı aracınızın perte ayrılması için yeterli miktarı sağlamıyorsa bu durumda pert kaskodan yararlanamayabilirsiniz.
Peki pert kasko ürünüyle sadece kendi aracımızı mı teminat altına alabiliyoruz ?

Hayır. Pert kaskoya da daha önce anlatmış olduğum İmm seçeneklerini seçerek karşıya veerebileceğiniz zararların da ödenmesini sağlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Trafik Sigortası Kapsamı Genişletilebilir mi ?

Bilindiği üzere Trafik sigortaları maddi kazalar sonucunda verdiğiniz hasarı 50.000 tl ye kadar ödemektedir. Peki günümüz şartlarında 50.000 tl yeterli midir ?

Bazı sigorta şirketleri bunu görmüş olacak ki bu ihtiyacı giderecek bazı poliçeler tanzim edilmektedir. İhtiyari Mali Mesuliyet diye adlandırılan İMM poliçeleri kasko sigortası olmayıp da Trafik sigortasının limitlerini düşük bulan müşteriler için olmazsa olmazdır. Sınırsız maddi ve manevi limit veren bu poliçeler 50.000 tl yi aşan kısımlarda devreye girerek bunun üstünde olan hasarlarda müşterileri mağdur duruma düşürmemeyi amaçlamaktadır.

Ayrıca sadece ayrıyeten İmm poliçesi olmanın yanı sıra bazı şirketler Trafik poliçelerinin üstüne bir miktar prim ekleyerek de 50.000 tl nin üstüne 250 bin – 1 milyon – Sınırsız imm olarak seçenekler sunmaktadır.

Günümüz şartlarında karayollarında bulunan araçların değerlerini düşündükçe riskinizi azaltmak için bir miktar para vermekten daha kaçınmamanızı tavsiye ederiz.

Sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Kaza Tespit Tutanağı Nedir ? Nasıl Doldurulmalıdır ?

KAZA TESPİT TUTANAĞI

Maddi hasarlı trafik kazalarında tutulan Anlaşmalı tutanaklar , iki tarafın anlaşması durumunda tutulmaktadır. Anlaşmalı tutanağın geçersiz olduğu durumları da bu yazının sonunda yazacağım.

Yukarıda örnekte bir kaza tespit tutanağı örneği bulunmaktadır. Tutanakta kaza tarihi saati adresi ile başlayan bölümden başlayarak Araçlarla ilgili bilgiler doldurulacaktır. Elinizdeki kaza tespit örneğinin sol tarafında yukarıdaki örneğin aynısı zaten bulunmaktadır. Tutanakta bulunan bilgiler doldurulduktan hemen sonraki araç şekillerinde araçların nerden hasar aldıkları işaretlendikten sonra çizim alanında kazanın bulunduğu yolun durumu da detaylı çizilerek kaza anının çizimi yapılmalıdır.

En son en aşağıda bulunan sürücü görüşleri alanına ise her sürücü kazanın kendine göre gelişme şekli yazılarak imzaların atılması gerekiyor. Tutanağın tamamlandığı zaman hemen altına geçen kopya nüsha çıkartılmalı ve bir nüsha bir sürücüye diğer nüsha ise diğer sürücüye verilmelidir.

Tüm bunların yanı sıra tüm taraflar karşı tarafın Trafik sigorta , ehliyet (arkalı önlü) ve ruhsatlarının da örneklerini almalıdır.

DİKKAT !!
Kaza tespit Tutanakları ; 
Ehliyeti olmayan veya yetersiz ehliyeti bulunan
Sürücüde yaş küçüklüğü olması durumu
Sürücü de Alkol veya akıl sağlığı sorunu olması
Kazaya karışan bir tarafın aracının resmi kurum aracı olması
Kazada yaralı/ölüm durumu olması

durumlarında geçerli olmamaktadır. Bu gibi durumlarda polis yada jandarma çağrılıp bu birimlerce raporun tutulması gerekmektedir.

Trafik Kazası Durumunda Neler Yapılmalı ?

Her birimiz dolaylı yada doğrudan yolla herhangi bir trafik kazasına karışmış yada karşılaşmışızdır. Günümüzde hala maddi hasarlı trafik kazaları esnasında ne yapmamız gerektiğini ve işleyişin nasıl olduğunu bilemeyebiliyoruz.

Öncelikle maddi hasarlı yapılan trafik kazalarında ilk önce araç içinden iner inmez araçların hasarlı yerlerinin fotoğrafları , araçların plakaları gözükecek şekilde fotoğrafları , kaza yapılan yerin geniş açıdan fotoğraflarının çekilmesi gerekiyor. Fotoğraf olayı en önemli ve elzem durumdur.

Fotoğraflar çekildikten hemen sonra karşı aracın Trafik sigorta poliçesinin , şöförün ehliyetinin (arkalı önlü) ve ruhsatın da fotoğrafının çekilmesi gerekiyor. Bunun akabinde ise kaza tespit tutanağının doldurulma işi başlıyor.

*Bu anlattıklarım maddi hasarlı kazalarda geçerlidir. Yaralı ve ölüm durumunda polis/jandarma çağırılması ve tutanakların güvenlik görevlileri tarafından tutulması gerekiyor*