Trafik sigortasında çile bitmiyor

Trafik sigortalarına yapılan zamlara rağmen şirketlerin hali hazırda trafik sigortası kesmeye yanaşmaması vatandaşları mağdur duruma düşürmektedir.

Trafik sigortası biten vatandaşlar ellerinde ruhsatlarla kapı kapı acente acente dolaşıp uygun fiyatları ararken , şirketlerin ise trafik sigortası kesmeye yanaşmaması vatandaşı mağdur etmektedir. Özellikle il kez araç alanlarda taksit uygulamasının büyük çoğunlukta olmaması ve şirketlerin ekranlara getirmiş olduğu belli başlı bazı hatalarla trafik sigortasına yanaşmamaları vatandaşın ve acentelerin zor duruma düşmelerini sağlamaktadır.

Hazineye rağmen yapılan keyfi uygulamalar ve denetimin yeterince yapılamıyor olması vatandaşları da acenteleri de bunaltma seviyesine gelmiştir. Trafik sigortasını kesen şirketlerin ise fiyatlarının içerisine +ekprimler ekleyerek fiyat vermesi vatandaşları bunlara mecbur etmektedir.

Bu konuda gerekli üstkurulların şirketleri ne zaman uyaracağı ve durumun düzeleceği ise bir muamma olarak kalmaktadır.

2023 yılında Trafik ve Kasko Fiyatlarına Genel Bir Bakış

Hepimiz için 2022 yılı büyük artışların yaşandığı ,tüm araç sahiplerinin adeta fiyatlar karşısında şaşkına döndüğü bir yıl oldu.

Beklenti  2023 yılına girilirken trafik ve kasko fiyatlarında daha önce yapılmış olan %20 lik bir zam diliminin tekrar yapılacağı yönündeydi. Ancak beklenilen olmadı. Trafik sigortaları 2023 yılına girdiğimizde sadece aylık zam oranı olan %4,75 lik bir zam yapıldı.

Tüm bunlara bakarak 2023 yılının bir önceki yıla göre trafik ve kasko oranlarında daha bir sakin geçeceğini söyleyebiliriz.

Kasko Sigortasında En Düşük Veren Şirketi mi Tercih Etmeliyiz ?

Kasko sigortası Trafik sigortalarından ayrı olarak zorunlu tutulmayan ve sizin isteğinizle özel olarak yaptırdığınız sigortadır. Yaptırmak yada yaptırmamak tamamen sizin elinizdedir. Ancak günümüz şartlarında araç fiyatlarındaki pahalılık ve buna istinaden birçoğumuz için kapımızdaki sermaye olarak nitelendirebileceğimiz araçların başına gelebilecek riskler mal canın yongasıdır şiarıyla canımızı acıtacaktır.

Bu anlayışla yaptırmış olduğumuz kasko sigortalarında özellikle yapmış olduğunuz araştırmalarda bazı şirketlerin çok yüksek bazı şirketlerin ise yüksek fiyata göre çok düşük fiyatlar verdiğini görmekteyiz. Tabi ister istemez bu aradaki farkın nedeninin de sorgulanması gerekiyor.
Şirketler bazen model yılı bazen araç markası bazen ise sigortalı geçmişine göre fiyatlandırma yapmaktadır. Size en uygun olarak sunulan kasko şirketinin servis ağından , hasar ödemelerine ve özellikle içerisinde dahil olan teminatlara dikkat etmek gerekir.

Misal vermek gerekirse damper kasalı bir aracınız varsa damper iniş kalkışında yaşanacak hasarlarda birçok şirkette muafiyet bulunabilmektedir. Uygun olarak yaptırdığınız kaskoda bu konuda bir muafiyet var ve sizde böyle bir hasar aldıysanız mağdur duruma düşeceksiniz.

Özetle 100-200 liradan kaçmadan sağlam güvenilir ve teminatlarına tam olarak hakim olduğunuz bir şirketi seçmenizi tavsiye edebiliriz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Maddi Hasarlı Kazalarda Kusur Oranını Nasıl Görebilirim ?

Maddi hasarlı trafik kazalarında Tramer in hangi tarafa kusur atadığını görmeniz için size altta bir link bırakacağım. Gireceğiniz link de kusur oranınızı görmeniz için bazı alternatifler sunulmaktadır.

https://online.sbm.org.tr/trm-ktt/public/sorgu.sbm

Bu sayfaya girdikten hemen sonra e devlet ekranı gelecek ve e devletinizle girişinizi yaptıktan sonra ;

Plaka- Sigortalı TC Kimlik Numarası
Plaka-Sigortalı  Vergi Kimlik Numarası
Plaka-Sürücü TC Kimlik Numarası

Bu seçeneklerden elinizde olan verilerden size uygun olanını seçerek açılan ekranda işlemler kısmına tıkladığınızda söz konusu kazaya ilişkin hangi plakalı araca yüzde kaç kusur atandığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Maddi Hasarlı Kazalarda Kusur Oranı Nasıl Belirleniyor ?

Maddi hasarlı kazalarınızda tutmuş olduğunuz Anlaşmalı kaza tespit tutanaklarınızla beraber aracınızı yaptırmak istediğiniz servise götürüyorsunuz. Akabinde kazaya ilişkin hasar ihbarı servis tarafından açılacak ve eksper ataması gerçekleştirilecektir. Kaza tespit tutanağı ve evraklarınız Tramer diye adlandırdığımız bir kurum tarafından incelemeye alınacaktır.

Tramer kaza tespit tutanağındaki ifadelerden , kazanın oluş şekli , kazanın yapıldığı yolun durumu gibi birçok etkeni değerlendirerek söz konusu kazada hangi tarafında kusurlu olduğuna karar verecektir. Tramer vermiş olduğu kararda bir tarafa %100 kusur da atayabilir kusur oranlarını dağıtabilir de.

Kusur oranına göre de aracınızın Trafik sigortasından ne ölçüde yapılıp yapılmayacağı kararı ortaya çıkacaktır.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Kasko Sigortalarında Orjinal ve Opsiyonel Parça Farkları (Ek Aksesuarlar)

Kasko sigortası yaptırırken dikkat edilmesi elzem olan unsurlardan birisi de aracın orjinaline ek olarak konulmuş olan ve opsiyonel parça olarak nitelendirilen aksesuarların kasko sigorta poliçesine işlenmesidir.
Şöyle düşünelim ki ;
Bir araç aldınız ve bu araçta cam tavan sunroof olduğunu varsayalım. Araç fabrika çıkışı cam tavan ve sunroof lu olabilir ancak bu aracın bu aksesuarı aslında araç paketinin hepsinde bulunmuyor olabilir. Yani x marka bir aracın y tipi bir modelinin birinde cam tavan ve sunroof mevcut iken diğerinde olmayabilir. Bu demek oluyor ki araca bu aksesuar müşteri isteğiyle konulmuş olabilir. Yani satın alan müşteri bu aracı alırken ayrıyeten bunların ücretini de içinde ödemiştir.
İşte bu durumlarda biz bu aksesuar ürününe opsiyonel parça diyoruz.
Kasko sigortasını yaptırırken aracınızda bulunan opsiyonel parçaların belirtilerek kasko poliçesine ek olarak girilmesi gerekmektedir. Aksi halde opsiyonel bir parçanın alabileceği bir hasarda şirketin bunun bedelinin girilmediğini söyleyerek size sorun çıkartabilir.
Aracın üstündeki tüm aksesuaların aracın orjinalinde olduğunu varsayarsak bu sefer bu işlemin yapılmasına gerek yoktur.

Genellikle araçlarda aksesuar olarak belirtilen ve olması muhtemel opsiyonel parçaları şu şekilde sıralayabiliriz :
-Cam Tavan ve Sunroof
-Lpg
-Araç içi deri döşeme
-Jant ve lastik
-Sağ sol yan maşbiyerler
-Ön Arka tampon korumalar
-Farlar
-Eğlence paketleri
-Park sensörleri
-Elektrikli bagaj açma
-Boya farkları
-Tente
-Kasa
-Soğutucu motorlar
-Lift ve tertibatları

gibi sıralandırabiliriz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır ?

Otomobiller için 2 yılda bir çekici, kamyon, kamyonet gibi araçlar için yılda 1 kez zorunlu olan araç muayenesi için size aşağıya bir link bırakacağım. Gireceğiniz sayfa Ücretsiz Tüvtürk muayene randevusu alma sayfasıdır. İsteyen herkes ruhsat bilgileriyle burayı doldurarak muayene randevularını alabilirler.

https://reservation.tuvturk.com.tr/web.ui/Index.aspx

Yukarıdaki bağlantıya girdiğiniz zaman karşınıza aşağıdaki sayfa gelecektir.Devamını oku

Ağır Hasarlı Araçlara Kasko Yaptırılabilir mi ?

Ağır hasarlı aracınız var ve kasko yaptırmak istiyorsanız bu araçlara şirketlerin her zaman biraz daha soğuk davrandığını unutmamalısınız. Şu an piyasadaki çoğu sigorta şirketlerinin ağır hasar kaydı olan araçlar için kasko sigorta ürününe onay vermediğini söyleyebilirim.

Ancak ağır hasarlı aracınıza kasko yaptırmak istiyorsanız mümkün olmadığını tam olarak söyleyemeyiz.
Bunun için bir X sigorta şirketinin Pert Araç kasko sigortası adı altında bir kasko ürünü olduğunu belirteyim. Tabi bu kaskoyu yaptırmak için de şirketin bazı şartları bulunuyor.

Misal vermek gerekirse Ağır hasarlı aracınızın İstanbul Anadolu yakasında olduğunu düşünelim ve kasko yaptırmak istiyorsunuz. Şirket ilk önce aracı kasko yapabileceği fiyatı size sunar. Daha sonrasında siz bu miktarı kabul ederseniz size aracınızı kendi belirlediği anadolu yakasındaki  bir yerde ekspertize götürmesi söyler. Aracınız ekspertize girdiğinde ekspertiz sonucuna göre kaskonuza kesilmesi için onay verip verilemeyeceğini belirler. Onay alan eskpertiz sonucuna göre de aracınıza kasko kesilmesine müsaade edecektir.

Bu onay sonrasında şirketin onay verdiği Pert kasko dar kasko yada daha önce anlattığım sadece pert olduğu zamanda ödediği gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu anlattığımı pert olursa ödeyen pert kaskoyla karıştırmamak gerekir. Burda yapılan işlem sonucunda elde edilen ürün Genişletilmiş kaskoyla eşdeğerdir.

Trafik Sigortalarında İndirim Ve Sürprim Nedir ?

Trafik sigortalarında Her sene içerisinde kusurlu hasar alıp almadığınıza bağlı olarak indirim oranı verilmektedir.
Trafik sigortasındaki indirim oranları basamak olarak tarif edilmekte olup üzerinize alacağınız ilk araç için :
1. Sene :  4. basamak  %0 indirim
2. Sene :  5. basamak %10 indirim
3. Sene :  6. basamak %15 indirim
4. Sene :  7. basamak %20 indirim

olarak poliçenize prim yansımaktadır. 7. Basamak olan %20 indirim alabileceğiniz en son indirim oranıdır.
Şunu eklemekte de fayda bulunmaktadır. Diyelim ki maddi hasarlı bir trafik kazası yaşadınız. Ancak yaşanan kazada tramer sonucu olarak sizin kusurunuz olmadığı belirlendi. Bu takdirde sizin indirim oranınız etkilenmemektedir. Yani kusurlu kazalarınızda ancak indirim oranı etkilenip indirim oranınız bozulmaktadır.

Tam tersi olarak düşünmemiz gerekirse kusurlu bir hasarınız olduğu takdirde indirim oranınız bir kademe aşağıya düşecektir. 4. basamaktan aşağıya düşmeniz takdirinde sırasıyla 3 , 2 ve 1. basamaklara düşecek ve bu basamaklar da sürprim olarak poliçenize yansıyıp poliçe tutarınızın artmasına sebep olacaktır.

Kazasız günler dileriz.

Sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Kaza Tespit Tutanağı Nedir ? Nasıl Doldurulmalıdır ?

KAZA TESPİT TUTANAĞI

Maddi hasarlı trafik kazalarında tutulan Anlaşmalı tutanaklar , iki tarafın anlaşması durumunda tutulmaktadır. Anlaşmalı tutanağın geçersiz olduğu durumları da bu yazının sonunda yazacağım.

Yukarıda örnekte bir kaza tespit tutanağı örneği bulunmaktadır. Tutanakta kaza tarihi saati adresi ile başlayan bölümden başlayarak Araçlarla ilgili bilgiler doldurulacaktır. Elinizdeki kaza tespit örneğinin sol tarafında yukarıdaki örneğin aynısı zaten bulunmaktadır. Tutanakta bulunan bilgiler doldurulduktan hemen sonraki araç şekillerinde araçların nerden hasar aldıkları işaretlendikten sonra çizim alanında kazanın bulunduğu yolun durumu da detaylı çizilerek kaza anının çizimi yapılmalıdır.

En son en aşağıda bulunan sürücü görüşleri alanına ise her sürücü kazanın kendine göre gelişme şekli yazılarak imzaların atılması gerekiyor. Tutanağın tamamlandığı zaman hemen altına geçen kopya nüsha çıkartılmalı ve bir nüsha bir sürücüye diğer nüsha ise diğer sürücüye verilmelidir.

Tüm bunların yanı sıra tüm taraflar karşı tarafın Trafik sigorta , ehliyet (arkalı önlü) ve ruhsatlarının da örneklerini almalıdır.

DİKKAT !!
Kaza tespit Tutanakları ; 
Ehliyeti olmayan veya yetersiz ehliyeti bulunan
Sürücüde yaş küçüklüğü olması durumu
Sürücü de Alkol veya akıl sağlığı sorunu olması
Kazaya karışan bir tarafın aracının resmi kurum aracı olması
Kazada yaralı/ölüm durumu olması

durumlarında geçerli olmamaktadır. Bu gibi durumlarda polis yada jandarma çağrılıp bu birimlerce raporun tutulması gerekmektedir.

Trafik Kazası Durumunda Neler Yapılmalı ?

Her birimiz dolaylı yada doğrudan yolla herhangi bir trafik kazasına karışmış yada karşılaşmışızdır. Günümüzde hala maddi hasarlı trafik kazaları esnasında ne yapmamız gerektiğini ve işleyişin nasıl olduğunu bilemeyebiliyoruz.

Öncelikle maddi hasarlı yapılan trafik kazalarında ilk önce araç içinden iner inmez araçların hasarlı yerlerinin fotoğrafları , araçların plakaları gözükecek şekilde fotoğrafları , kaza yapılan yerin geniş açıdan fotoğraflarının çekilmesi gerekiyor. Fotoğraf olayı en önemli ve elzem durumdur.

Fotoğraflar çekildikten hemen sonra karşı aracın Trafik sigorta poliçesinin , şöförün ehliyetinin (arkalı önlü) ve ruhsatın da fotoğrafının çekilmesi gerekiyor. Bunun akabinde ise kaza tespit tutanağının doldurulma işi başlıyor.

*Bu anlattıklarım maddi hasarlı kazalarda geçerlidir. Yaralı ve ölüm durumunda polis/jandarma çağırılması ve tutanakların güvenlik görevlileri tarafından tutulması gerekiyor*

Trafik Sigortası Nedir ? Neyi Kapsamaktadır ? Ödeme Limiti Nedir ?

Karayolları Motor Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk sigortası olarak geçen Trafik sigortası herhangi bir kaza anında hazinenin belirlediği limitler dahilinde karşı aracın hasarını ödeyen zorunlu sigortadır.
2022 Ocak ayı itibariyle Trafik sigortasının ödeme limiti 50.000 tl olarak belirlenmiş olup , 6 ayda bir hazine tarafından bu limitler tekrar güncellenmektedir.
Trafik sigortalarında özellikle bilinmesi gereken konu herhangi bir hasar vuku bulduğunda düzenlenecek olan raporun Tramer tarafından kaza kusurunun hangi araca verileceğidir. Şöyle ki bir örnekle anlatmak gerekirse ;

A ve B aracı olarak düşünelim :

Bu araçların yapacağı bir kazada tutulan rapor sonucundan Tramer kusurun %100 A aracına ait olduğunu söylediği takdirde, B aracının hasarı 50.000 tl ye kadar olan kısmı A aracının trafik sigortasından yapılacaktır. A aracı ise varsa kasko yoksa ise kendi imkanlarıyla aracını yaptırmak durumunda kalacaktır.

Diğer bir varsayımla düşünürsek A ve B aracının yapacağı kazada eğer ki Tramer kusurun %50 iki araca da ait olduğu sonucunu çıkarırsa bu sefer Trafik sigortası karşı aracın hasarının %50 sini karşılayacaktır.

Peki B aracında oluşan hasar 60.000 tl ve A aracının %100 kusurlu olduğunu düşünürsek ortaya çıkacak 10.000 tl lik kısım varsa A aracının kasko sigortasından yoksa ise yine trafik sigortasından tarafından ödenip , Kusurlu A aracı sahibine rücu ettirilecektir.

Kısa özetle Trafik sigortası karşı araca verdiğiniz zararı Kusur oranında karşılayacaktır.
Sorularınız için bizimle iletişime de geçebilirsiniz 🙂