Trafik sigortasında çile bitmiyor

Trafik sigortalarına yapılan zamlara rağmen şirketlerin hali hazırda trafik sigortası kesmeye yanaşmaması vatandaşları mağdur duruma düşürmektedir.

Trafik sigortası biten vatandaşlar ellerinde ruhsatlarla kapı kapı acente acente dolaşıp uygun fiyatları ararken , şirketlerin ise trafik sigortası kesmeye yanaşmaması vatandaşı mağdur etmektedir. Özellikle il kez araç alanlarda taksit uygulamasının büyük çoğunlukta olmaması ve şirketlerin ekranlara getirmiş olduğu belli başlı bazı hatalarla trafik sigortasına yanaşmamaları vatandaşın ve acentelerin zor duruma düşmelerini sağlamaktadır.

Hazineye rağmen yapılan keyfi uygulamalar ve denetimin yeterince yapılamıyor olması vatandaşları da acenteleri de bunaltma seviyesine gelmiştir. Trafik sigortasını kesen şirketlerin ise fiyatlarının içerisine +ekprimler ekleyerek fiyat vermesi vatandaşları bunlara mecbur etmektedir.

Bu konuda gerekli üstkurulların şirketleri ne zaman uyaracağı ve durumun düzeleceği ise bir muamma olarak kalmaktadır.

2023 yılında Trafik ve Kasko Fiyatlarına Genel Bir Bakış

Hepimiz için 2022 yılı büyük artışların yaşandığı ,tüm araç sahiplerinin adeta fiyatlar karşısında şaşkına döndüğü bir yıl oldu.

Beklenti  2023 yılına girilirken trafik ve kasko fiyatlarında daha önce yapılmış olan %20 lik bir zam diliminin tekrar yapılacağı yönündeydi. Ancak beklenilen olmadı. Trafik sigortaları 2023 yılına girdiğimizde sadece aylık zam oranı olan %4,75 lik bir zam yapıldı.

Tüm bunlara bakarak 2023 yılının bir önceki yıla göre trafik ve kasko oranlarında daha bir sakin geçeceğini söyleyebiliriz.

Kasko Sigortasında En Düşük Veren Şirketi mi Tercih Etmeliyiz ?

Kasko sigortası Trafik sigortalarından ayrı olarak zorunlu tutulmayan ve sizin isteğinizle özel olarak yaptırdığınız sigortadır. Yaptırmak yada yaptırmamak tamamen sizin elinizdedir. Ancak günümüz şartlarında araç fiyatlarındaki pahalılık ve buna istinaden birçoğumuz için kapımızdaki sermaye olarak nitelendirebileceğimiz araçların başına gelebilecek riskler mal canın yongasıdır şiarıyla canımızı acıtacaktır.

Bu anlayışla yaptırmış olduğumuz kasko sigortalarında özellikle yapmış olduğunuz araştırmalarda bazı şirketlerin çok yüksek bazı şirketlerin ise yüksek fiyata göre çok düşük fiyatlar verdiğini görmekteyiz. Tabi ister istemez bu aradaki farkın nedeninin de sorgulanması gerekiyor.
Şirketler bazen model yılı bazen araç markası bazen ise sigortalı geçmişine göre fiyatlandırma yapmaktadır. Size en uygun olarak sunulan kasko şirketinin servis ağından , hasar ödemelerine ve özellikle içerisinde dahil olan teminatlara dikkat etmek gerekir.

Misal vermek gerekirse damper kasalı bir aracınız varsa damper iniş kalkışında yaşanacak hasarlarda birçok şirkette muafiyet bulunabilmektedir. Uygun olarak yaptırdığınız kaskoda bu konuda bir muafiyet var ve sizde böyle bir hasar aldıysanız mağdur duruma düşeceksiniz.

Özetle 100-200 liradan kaçmadan sağlam güvenilir ve teminatlarına tam olarak hakim olduğunuz bir şirketi seçmenizi tavsiye edebiliriz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Maddi Hasarlı Kazalarda Kusur Oranını Nasıl Görebilirim ?

Maddi hasarlı trafik kazalarında Tramer in hangi tarafa kusur atadığını görmeniz için size altta bir link bırakacağım. Gireceğiniz link de kusur oranınızı görmeniz için bazı alternatifler sunulmaktadır.

https://online.sbm.org.tr/trm-ktt/public/sorgu.sbm

Bu sayfaya girdikten hemen sonra e devlet ekranı gelecek ve e devletinizle girişinizi yaptıktan sonra ;

Plaka- Sigortalı TC Kimlik Numarası
Plaka-Sigortalı  Vergi Kimlik Numarası
Plaka-Sürücü TC Kimlik Numarası

Bu seçeneklerden elinizde olan verilerden size uygun olanını seçerek açılan ekranda işlemler kısmına tıkladığınızda söz konusu kazaya ilişkin hangi plakalı araca yüzde kaç kusur atandığını rahatlıkla görebilirsiniz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Maddi Hasarlı Kazalarda Kusur Oranı Nasıl Belirleniyor ?

Maddi hasarlı kazalarınızda tutmuş olduğunuz Anlaşmalı kaza tespit tutanaklarınızla beraber aracınızı yaptırmak istediğiniz servise götürüyorsunuz. Akabinde kazaya ilişkin hasar ihbarı servis tarafından açılacak ve eksper ataması gerçekleştirilecektir. Kaza tespit tutanağı ve evraklarınız Tramer diye adlandırdığımız bir kurum tarafından incelemeye alınacaktır.

Tramer kaza tespit tutanağındaki ifadelerden , kazanın oluş şekli , kazanın yapıldığı yolun durumu gibi birçok etkeni değerlendirerek söz konusu kazada hangi tarafında kusurlu olduğuna karar verecektir. Tramer vermiş olduğu kararda bir tarafa %100 kusur da atayabilir kusur oranlarını dağıtabilir de.

Kusur oranına göre de aracınızın Trafik sigortasından ne ölçüde yapılıp yapılmayacağı kararı ortaya çıkacaktır.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Kasko Sigortalarında Orjinal ve Opsiyonel Parça Farkları (Ek Aksesuarlar)

Kasko sigortası yaptırırken dikkat edilmesi elzem olan unsurlardan birisi de aracın orjinaline ek olarak konulmuş olan ve opsiyonel parça olarak nitelendirilen aksesuarların kasko sigorta poliçesine işlenmesidir.
Şöyle düşünelim ki ;
Bir araç aldınız ve bu araçta cam tavan sunroof olduğunu varsayalım. Araç fabrika çıkışı cam tavan ve sunroof lu olabilir ancak bu aracın bu aksesuarı aslında araç paketinin hepsinde bulunmuyor olabilir. Yani x marka bir aracın y tipi bir modelinin birinde cam tavan ve sunroof mevcut iken diğerinde olmayabilir. Bu demek oluyor ki araca bu aksesuar müşteri isteğiyle konulmuş olabilir. Yani satın alan müşteri bu aracı alırken ayrıyeten bunların ücretini de içinde ödemiştir.
İşte bu durumlarda biz bu aksesuar ürününe opsiyonel parça diyoruz.
Kasko sigortasını yaptırırken aracınızda bulunan opsiyonel parçaların belirtilerek kasko poliçesine ek olarak girilmesi gerekmektedir. Aksi halde opsiyonel bir parçanın alabileceği bir hasarda şirketin bunun bedelinin girilmediğini söyleyerek size sorun çıkartabilir.
Aracın üstündeki tüm aksesuaların aracın orjinalinde olduğunu varsayarsak bu sefer bu işlemin yapılmasına gerek yoktur.

Genellikle araçlarda aksesuar olarak belirtilen ve olması muhtemel opsiyonel parçaları şu şekilde sıralayabiliriz :
-Cam Tavan ve Sunroof
-Lpg
-Araç içi deri döşeme
-Jant ve lastik
-Sağ sol yan maşbiyerler
-Ön Arka tampon korumalar
-Farlar
-Eğlence paketleri
-Park sensörleri
-Elektrikli bagaj açma
-Boya farkları
-Tente
-Kasa
-Soğutucu motorlar
-Lift ve tertibatları

gibi sıralandırabiliriz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır ?

Otomobiller için 2 yılda bir çekici, kamyon, kamyonet gibi araçlar için yılda 1 kez zorunlu olan araç muayenesi için size aşağıya bir link bırakacağım. Gireceğiniz sayfa Ücretsiz Tüvtürk muayene randevusu alma sayfasıdır. İsteyen herkes ruhsat bilgileriyle burayı doldurarak muayene randevularını alabilirler.

https://reservation.tuvturk.com.tr/web.ui/Index.aspx

Yukarıdaki bağlantıya girdiğiniz zaman karşınıza aşağıdaki sayfa gelecektir.Devamını oku

Alacağım Aracın Geçmişini Nasıl Öğrenebilirim ?

Günümüzde hergün onbinler araç alınıp satılıyor. Her alınan araç öncesinde aracın geçmişinde kaza durumu kilometre durumu yada aracın geçmişte ticari bir geçmişinin olup olmadığını bilmek isteriz. Bu konuda şunu söylemek isterim ki sigorta acenteleri genelde bu konuda müşterilerine yardımcı olmaya çalışmaktadır. Eğer elinizde alacağınız araca ilişkin motor yada şasi numarası mevcut ise sigorta acentenize ulaşarak aracın geçmişteki Trafik ve kasko ürününde kaç hasar aldığını hangi tarihler aralığında olduğunu ve ticari geçmişe sahip olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ancak sigorta acentesinden alacağınız bilgilerde özellikle hasarla ilgili yalnız kaç hasar dosyası olduğu ve hangi yıla ait olduğu olacaktır. Bunların dışında hasar miktarı gibi bilgileri göremeyeceklerdir.

Alacağınız aracın geçmişte ne gibi hasarlar aldığını görebileceğiniz en güzel uygulama 5664 sms uygulamasıdır. Bu uygulamayla ;

Plakayı yazıp 5664 e sms attığınızda aracın plakası değişmiş bile olsa sonuçlar cebinize gelecektir.
Parça yazıp 5664 e sms atarsanız eksper raporu olanlar için kazalarda değişen parçaları görebilirsiniz
Detay boşluk plaka yazıp 5664 e gönderdiğiniz takdirde araçla ilgili daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Ayrıca tüm bilgilere plaka yerine şasi numarasını yazarak da bulabilirsiniz. Yine de siz siz olun alacağınız aracı detaylı eskpertize sokmadan notere gitmeyin.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Ağır Hasarlı Araçlara Kasko Yaptırılabilir mi ?

Ağır hasarlı aracınız var ve kasko yaptırmak istiyorsanız bu araçlara şirketlerin her zaman biraz daha soğuk davrandığını unutmamalısınız. Şu an piyasadaki çoğu sigorta şirketlerinin ağır hasar kaydı olan araçlar için kasko sigorta ürününe onay vermediğini söyleyebilirim.

Ancak ağır hasarlı aracınıza kasko yaptırmak istiyorsanız mümkün olmadığını tam olarak söyleyemeyiz.
Bunun için bir X sigorta şirketinin Pert Araç kasko sigortası adı altında bir kasko ürünü olduğunu belirteyim. Tabi bu kaskoyu yaptırmak için de şirketin bazı şartları bulunuyor.

Misal vermek gerekirse Ağır hasarlı aracınızın İstanbul Anadolu yakasında olduğunu düşünelim ve kasko yaptırmak istiyorsunuz. Şirket ilk önce aracı kasko yapabileceği fiyatı size sunar. Daha sonrasında siz bu miktarı kabul ederseniz size aracınızı kendi belirlediği anadolu yakasındaki  bir yerde ekspertize götürmesi söyler. Aracınız ekspertize girdiğinde ekspertiz sonucuna göre kaskonuza kesilmesi için onay verip verilemeyeceğini belirler. Onay alan eskpertiz sonucuna göre de aracınıza kasko kesilmesine müsaade edecektir.

Bu onay sonrasında şirketin onay verdiği Pert kasko dar kasko yada daha önce anlattığım sadece pert olduğu zamanda ödediği gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu anlattığımı pert olursa ödeyen pert kaskoyla karıştırmamak gerekir. Burda yapılan işlem sonucunda elde edilen ürün Genişletilmiş kaskoyla eşdeğerdir.

Pert Kasko Nedir ?

Kasko sigortasının bir çeşidi olarak müşterilere sunulan pert kasko ürünü , aracınızın almış aldığı hasarda yalnızca pert olması durumunda ödeme yapan kasko ürünüdür.

Pert kasko da yapmış olduğunuz hasar oranı aracınızın perte ayrılması için yeterli miktarı sağlamıyorsa bu durumda pert kaskodan yararlanamayabilirsiniz.
Peki pert kasko ürünüyle sadece kendi aracımızı mı teminat altına alabiliyoruz ?

Hayır. Pert kaskoya da daha önce anlatmış olduğum İmm seçeneklerini seçerek karşıya veerebileceğiniz zararların da ödenmesini sağlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Kasko Sigortası Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Kasko sigortası aracınızın ve karşı tarafa verebileceğiniz zararın risklerini teminat altına alan sigortadır.  Daha önceki yazımda kasko sigortası içinde bulunan Ana teminatlardan bahsetmiştim. Bugün ise kasko sigortasının içinde bulunan diğer teminatlardan bahsedeceğiz ki poliçenin tanziminde mutlak dikkat etmemiz gereken unsurlardır.

İMM(İhtiyari Mali Mesuliyet) :  Karşı araca vermiş olduğunuz riskleri 50.000 tl den sınırsıza kadar karşılayan teminattır. Trafik sigortasının 50.000 tl yi aşan kısmında devreye girerek almış olduğunuz teminatlar dahilinde ödeme yapacaktır. Burada verilen İmm teminatında Manevi ödemenin dahil olup olmadığını da muhakkak sormalısınız.

-Anahtar Kaybı :   Günümüz şartlarında yükselen piyasa ile araç anahtarlarının fiyatları yükselmiş bulunmaktadır. Anahtarınızın başına gelebilecek bir durumda, bu teminat devreye girerek hasarınızı karşılayacaktır.

-Rayiç Bedel Koruma :  Bu teminat şu an hemen hemen her poliçede yer almaktadır. Rayiç bedel koruma kasko yaptırdığınız günkü araç bedelinin araç pert olduğunda yükselmesi karşılığında , araç bedelinin ödenmesinde piyasa koşullarının değerlendirmesini sağlamaktadır.

-Orjinal Cam Teminatı : Dikkat edilmesi gereken önemli teminatlardan birisidir. Zira Araç camınızın kırılması durumunda aracınızın camının yetkili serviste mi yoksa anlaşmalı cam servislerinde mi değiştirileceği konusunda ve takılacak olan camın orjinal parça mı eşdeğer bir parça mı takılacağının belirlendiği teminattır.

-Yanlık Akaryakıt Teminatı : Çevrenizde muhakkak yanlış akaryakıt dolumu yapılmış ve bundan dolayı hasar almış araçların anlatıldığını duymuşsunuzdur. Bu teminat bu şekilde almış olduğunuz hasarlara karşı sizi korumaktadır.

-Kemirgen Teminatı : Kemirgen teminatı fare vb. hayvanların aracınıza vereceği hasarlara karşı sizleri korumaktadır.

Kasko sigortanızı yaptırırken sigortacınızdan detaylı bilgiler istemeyi unutmayınız.

Sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂

Trafik Sigortası Kapsamı Genişletilebilir mi ?

Bilindiği üzere Trafik sigortaları maddi kazalar sonucunda verdiğiniz hasarı 50.000 tl ye kadar ödemektedir. Peki günümüz şartlarında 50.000 tl yeterli midir ?

Bazı sigorta şirketleri bunu görmüş olacak ki bu ihtiyacı giderecek bazı poliçeler tanzim edilmektedir. İhtiyari Mali Mesuliyet diye adlandırılan İMM poliçeleri kasko sigortası olmayıp da Trafik sigortasının limitlerini düşük bulan müşteriler için olmazsa olmazdır. Sınırsız maddi ve manevi limit veren bu poliçeler 50.000 tl yi aşan kısımlarda devreye girerek bunun üstünde olan hasarlarda müşterileri mağdur duruma düşürmemeyi amaçlamaktadır.

Ayrıca sadece ayrıyeten İmm poliçesi olmanın yanı sıra bazı şirketler Trafik poliçelerinin üstüne bir miktar prim ekleyerek de 50.000 tl nin üstüne 250 bin – 1 milyon – Sınırsız imm olarak seçenekler sunmaktadır.

Günümüz şartlarında karayollarında bulunan araçların değerlerini düşündükçe riskinizi azaltmak için bir miktar para vermekten daha kaçınmamanızı tavsiye ederiz.

Sorularınız için bize ulaşabilirsiniz 🙂